-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Borg&Overstrom B6 dystrybutor nablatowy
Borg&Overstrom B6 to nowoczesny i innowacyjny dystrybutor dostarczający czystą i przefiltrowaną wodę gazowaną, zimną, gorącą i w temperaturze pokojowej. Borg & Overstrom B6, dzięki połączeniu prostoty i funkcjonalności, ustawił nowy standard w dziedzinie dystrybucji wody. Dzięki swojemu eleganckiemu designowi i zaawansowanym funkcjom, B6 stanowi idealne rozwiązanie dla biur, szkół, restauracji i innych miejsc pracy, ale także do domu.
Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Borg&Overstrom T2 dystrybutor wody
Borg&Overstrom T2 jest nowoczesnym i wydajnym dystrybutorem wody, który sprawdzi się idealnie w przestrzeni biurowej, gastronomii oraz w domu. Dystrybutor zapewni Ci nieograniczony dostęp do wody zimnej, w temperaturze pokojowej i gazowanej. Dzięki kompaktowemu rozmiarowi urządzenie zmieści się niemal wszędzie.Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Ecowater eVolution 500 Power ECOMULTI zmiękczacz wody
Ecowater eVolution 500 Power ECOMULTI to wielofunkcyjny uzdatniacz wody, który dzięki specjalnej mieszaninie złóż, usuwa z wody wapń, magnez, mangan, żelazo, amoniak i związki organiczne. Ponadto uczy się zachowania domowników i łączy z aplikacją mobilną w ich telefonach.
Produkt dostępny na zamówienie
Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Ecowater eVolution 500 Power zmiękczacz wody
Zmiękczacz do wody Ecowater eVolution 500 Power to model idealny do domu jednorodzinnego, biura lub firmy. Uczy się przyzwyczajeń domowników w kwestii zużycia wody oraz łączy się przy pomocy WiFi z aplikacją mobilną.
Produkt dostępny na zamówienie
Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Ecowater eVolution 600 Power zmiękczacz wody
Zmiękczacz do wody Ecowater eVolution 600 Power to model idealny do dużego domu, biura czy przedszkola. Uczy się przyzwyczajeń domowników w kwestii zużycia wody oraz łączy się przy pomocy WiFi z aplikacją mobilną.
Produkt dostępny na zamówienie
Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
Woda dla gastronomii
Krystalicznie czysta i smaczna woda stanowi podstawę w branży gastronomicznej. Jej jakość wpływa na wiele aspektów działalności, a przede wszystkim na wrażenia i opinie klientów. Z tego powodu każdy lokal powinien wyposażyć się w filtry do wody dla gastronomii, które pozbędą się z wody wszelkich zanieczyszczeń oraz poprawią jej walory smakowe. Na rynku znajduje się wiele urządzeń, które dostosowane są do pracy w sektorze HoReCa.
- Woda dla gastronomii
- Problemy z wodą w sektorze HoReCa
- Korzyści z uzdatniania wody
- Darmowa woda dla gości
- Woda dla hotelu i gastronomii
- Filtry do wody dla gastronomii
- Zmiękczacze wody dla gastronomii
- Dystrybutory wody do restauracji
Woda w gastronomii
W restauracjach, barach, hotelach i całym przemyśle spożywczym, woda wykorzystywana jest na praktycznie każdym etapie - od przygotowania posiłku, przez jego serwowanie, aż po mycie naczyń, powierzchni i sprzętów. Dlatego tak ważne jest, żeby jej jakość była jak najwyższa.
Każdy lokal gastronomiczny musi posiadać przyłącza wodno-kanalizacyjne, a wykorzystywana woda musi zostać zbadana przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną i spełniać minimum wymagań jakościowych. Jednak fakt, że woda w momencie badania spełniała podstawowe standardy nie oznacza, że jej jakość nie może ulec zmianie. Wystarczy krótka awaria, żeby z kranów popłynęła woda o ciemnym zabarwieniu. Ponadto woda nadająca się do picia niekoniecznie jest wodą dobrą dla wykorzystywanych w lokalu sprzętów (np. ze względu na twardość), a jej walory smakowe mogą wpływać źle na przygotowywane potrawy.
Problemy z wodą w sektorze HoReCa
Zarówno w przypadku restauracji hotelowych jak i samodzielnych lokali gastronomicznych, opinia klienta na temat serwowanego jedzenie ma ogromny wpływ na powodzenie naszej firmy. Nawet najbardziej elegancka restauracja z profesjonalną obsługą i przystępnymi cenami nie odniesie sukcesu, jeśli serwowane potrawy nie będą wysokiej jakości, a na herbacie będzie pojawiać się nieestetyczny osad.
Za wspomniany osad odpowiada twardość. W twardej wodzie znajduje się duża ilość związków, które powodują wytrącanie się kamienia. Wpływa to na walory smakowe dań i napojów oraz powoduje szybsze niszczenie się sprzętów. Wymusza na pracownikach częstsze czyszczenie wszystkich urządzeń oraz liczne serwisy. W tej sytuacji pomóc pomogą zmiękczacze wody dla gastronomii.
Na właściwości organoleptyczne wody wpływa też obecność chloru oraz innych związków dodawanych do niej na etapie uzdatniania w Wodociągach. Ponadto, jeśli instalacja służąca do transportowania wody do lokalu ma już swoje lata, może dojść do wtórnego zanieczyszczenia wody. Wszystko to wpływa negatywnie na smak i zapach wody oraz przygotowywanych na jej bazie potraw.
Korzyści z uzdatniania wody
- Doskonały smak i zapach potraw. Pozbawiona chloru, miękka woda sprawia, że aromat przygotowywanych dań i napojów jest dużo bogatszy. Na herbacie nie pojawia się nieestetyczny osad, a kostki lodu są krystalicznie czyste. Wszystko wygląda i smakuje perfekcyjnie, więc kucharz może skupić się wyłącznie na swoich umiejętnościach.
- Szkło czyste jak kryształ. Myjąc naczynia w wodzie o odpowiedniej twardości zmniejszamy zużycie detergentów oraz środków nabłyszczających do zmywarek. Miękka woda to również brak zacieków na szkle i sztućcach, nawet bez polerowania. Z tego względu najlepsza woda dla gastronomii to ta o niskim stopniu twardości.
- Dłuższa żywotność sprzętów. Twarda woda powoduje wytrącanie się kamienia, który osadza się w instalacjach oraz wykorzystywanych sprzętach. Urządzenia takie jak mają z tego powodu dużo krótszą żywotność i są bardziej podatne na awarie. Ponadto osad może zatykać niektóre elementy, obniżając wydajność sprzętów i podnosząc zużycie energii. Korzystając z wody zmiękczonej unikamy wszystkich tych problemów. Zmywarki, ekspresy do kawy i inne urządzenia w naszej firmie będą wyglądać i działać bez zarzutów.
- Mniejsze zużycie detergentów. Korzystanie z miękkiej wody może obniżyć zużycie detergentów nawet o połowę. Dzięki temu czyszczenie różnych przedmiotów i powierzchni jest łatwiejsze, a my możemy zaoszczędzić na wydatkach na środki czystości. Miękka woda to najlepsza woda dla hotelu.
- Lokal przyjazny środowisku. Uzdatniacze sprawiają, że woda jest zdatna do picia prosto z kranu. Dzięki temu nie trzeba kupować wody butelkowanej czy dystrybutorów butlowych - równie dobrze można podawać klientom wodę kranową. Hotele mogą rozważyć instalację dystrybutorów wody na korytarzach. W ten sposób nie tylko ulżymy środowisku, ale również zyskamy dobrą opinię wśród klientów, ponieważ coraz więcej osób przejmuje się stanem środowiska.
- Mniejsze wydatki. Obniżenie kosztów dzięki uzdatnionej wodzie pojawia się przy wielu aspektach. Brak odkładającego się kamienia wydłuża żywotność sprzętów, więc znika konieczność częstych serwisów czy przedwczesnej wymiany. Dzięki temu spada też zużycie środków czystości i detergentów. Ponadto, kiedy woda z kranu jest czysta i zdatna do picia, oszczędzamy sporo środków rezygnując z zakupu wody butelkowanej.
- Niezmienne warunki sanitarne. Korzystając ze zmiękczaczy i filtrów osmotycznych mamy pewność, że woda, z której korzystamy, posiada niezmienną jakość. Jej parametry, takie jak twardość czy stężenie minerałów, są zawsze takie same. Nawet w przypadku chwilowej awarii w wodociągach, woda dla hotelu (lub restauracji) będzie wciąż krystalicznie czysta i smaczna.
Darmowa woda dla gości
Darmowa szklanka wody do posiłku w wielu europejskich restauracjach jest standardem. Niektóre kraje nałożyły wręcz taki obowiązek na lokale gastronomiczne. W Polsce ten zwyczaj dopiero się przyjmuje. Jednym z powodów jest niechęć do strat finansowych, powodowanych kosztami zakupu wody butelkowanej oraz mniejszym zarobkiem na kolorowych napojach (zwykle jest na nich wysoka marża). Rozwiązaniem korzystnym zarówno dla klientów jak i właścicieli lokali mogą być profesjonalne filtry do wody do restauracji. Zakup takiego filtra szybko się zwraca, a koszt eksploatacji jest niewielki. Oferując szklankę przefiltrowanej wody kranowej praktycznie nie odczujemy zmian w budżecie, a zyskamy zadowolenie i dobrą opinię klientów.
Woda dla hotelu i gastronomii
Filtry do wody dal gastronomii
Na rynku znajduje się wiele filtrów do wody, wykorzystujących różne techniki uzdatniania. Niektóre z nich służą tylko do poprawy walorów smakowych czy usunięcia największych zanieczyszczeń, takich jak rdza z instalacji. Inne, takie jak systemy odwróconej osmozy, usuwają z wody dosłownie wszystko poza czystym H2O. Filtry osmotyczne wyposażone są w specjalną membranę, która usuwa wszystkie typy zanieczyszczeń, dodatkowe filtry wspomagające membranę oraz mineralizator, który wzbogaca wodę w cenne składniki mineralne.
Zmiękczacze wody dla gastronomii
Zmiękczacze to urządzenia wyposażone w specjalne złoże z żywicy jonowymiennej. W przepływającej przez złoże wodzie dochodzi do wymiany jonowej - jony wapnia i magnezu (odpowiedzialne za twardość) zastępowane są neutralnymi jonami sodu. W ten sposób otrzymujemy miękką wodę, która nie pozostawia kamienia w instalacjach i urządzeniach takich jak ekspresy do kawy czy kostkarki lodu.
Dystrybutory wody do restauracji
Jeśli chcemy serwować wodę kranową i w dalszym ciągu robić to w sposób elegancki, możemy skorzystać z dystrybutora wody. Posiadają one wiele wariantów, od wolnostojących przez nablatowe aż do designerskich kranów, przypominających nalewaki do piwa. Dystrybutory do restauracji posiadają tę zaletę, że mogą serwować nam wodę w wybranej temperaturze - pokojowej, schłodzonej lub gorącej. Niektóre warianty posiadają też saturator, który wzbogaca wodę w pyszne, musujące bąbelki.