-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Cena:
- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Philips (czarny) saturator
Saturator Philips zapewni Ci nieograniczony dostęp do napojów pełnych bąbelków. Ponadto, model ten nie wymaga podłączenia do zasilania elektrycznego, dzięki czemu możesz go ze sobą zabrać dosłownie wszędzie! Stylowy design połączony z klasyczną czernią, sprawiają że urządzenie będzie doskonałym dopełnieniem w Twojej kuchni.Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
Uzdatniacze wody > Philips
Woda i powietrze to dwie najważniejsze substancje, które stanowią podstawę ludzkiego funkcjonowania. Dzięki nim możemy żyć, a ich jakość ma olbrzymi wpływ na stan naszego organizmu. Aby cieszyć się zdrowiem musimy zadbać o to, żeby woda, którą pijemy, była czysta i bogata w minerały.
Ten życiodajny płyn krąży w przyrodzie między wszystkimi organizmami i jest obecny we wszystkich ekosystemach. Jest to możliwe m.in. dzięki temu, że stanowi doskonały rozpuszczalnik. Ta sama cecha stanowi też jednak wadę - do wody z łatwością przenikają również te substancje, które z naszego punktu widzenia nie są korzystne. Parametry wody, takie jak twardość, pH czy poziom zanieczyszczeń wpływają nie tylko na nasz organizm, ale też na stan sprzętów w gospodarstwie domowym.
Nadanie wodzie odpowiednich parametrów jest możliwe dzięki specjalnym urządzeniom, takim jak filtry czy zmiękczacze, które posiadają zbiorczą nazwę - uzdatniacze do wody.
Problemy z jakością wody w domu
Większość ludzi korzysta w domu z wody wodociągowej, która wcześniej została uzdatniona przez odpowiedni zakład. Niestety, zanim do nas dotrze może dojść do jej wtórnego zanieczyszczenia na skutek złego stanu instalacji. W wodzie mogą pojawić osady, rdza i inne substancje. Ponadto większa część Polski posiada wodę naturalnie twardą, a w niektórych miejscach mogą być też przekroczone normy manganu, amoniaku i azotanów. W wodzie miejskiej często wyczuwalny jest też chlor, który choć w tych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to wpływa negatywnie na właściwości organoleptyczne wody.
Woda o zbyt wysokiej twardości jest problematyczna na wiele sposobów - na armaturze i sprzętach mających kontakt z wodą pojawia się kamień, który skraca żywotność oraz zmniejsza wydajność sprzętów AGD i instalacji grzewczych. Ubrania po praniu są nieprzyjemne w dotyku, na herbacie i kawie pojawia się charakterystyczny osad, a skóra i włosy po kąpieli są wysuszone i podrażnione.
Fot.: instalacjebudowlane.pl
Jeszcze więcej trudności sprawia woda pobierana z przydomowej studni, ponieważ w przeciwieństwie do wody wodociągowej nie jest w żaden sposób kontrolowana. Może znajdować się w niej nie tylko ogromna ilość zanieczyszczeń oraz przekroczone normy żelaza i manganu, ale również niebezpieczne dla zdrowia bakterie i drobnoustroje. Picie nieoczyszczonej wody studziennej może skończyć się problemami żołądkowymi lub dużo gorszymi objawami.
W takich sytuacjach na ratunek przybywają uzdatniacze wody.
Uzdatnianie wody
Niezależnie od tego, czy korzystamy z wody w celach komunalnych, przemysłowych czy medycznych, musi ona posiadać odpowiednie parametry. Właściwości fizykochemiczne dostosowuje się poprzez uzdatnianie za pomocą odpowiednich filtrów.
Uzdatnianie wody – proces polegający na doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości wymaganego dla danego zastosowania.
Uzdatniacze do wody sprawia odpowiednią twardość, czystość i poziom związków mineralnych, co pozwala korzystać z niej w sposób bezpieczny i efektywny - w instalacjach nie zbiera się osad, armatura jest czysta, szkło błyszczące a skóra miękka i nawilżona.
Metody uzdatniania wody
Pod nazwą uzdatniania wody mieszczą się wszystkie działania, które prowadzą do poprawy jakości wody. Przeważnie stosowane jest zmiękczanie i filtracja.
Ten pierwszy proces polega wyłącznie na zmniejszeniu twardości wody, w celu pozbyciu się kamienia z instalacji i armatury. Ten drugi jest bardziej skomplikowany i ma na celu pozbycie z wody zanieczyszczeń, chloru, bakterii i nieprzyjemnego smaku. Najlepszą metodą filtracji jest system odwróconej osmozy, o którym poczytasz tutaj.
Najpopularniejsze uzdatniacze wody do domu korzystają z następujących procesów:
- zmiękczanie - polega na obniżaniu twardości wody za pomocą specjalnego złoża jonowymiennego, przez które przepływa woda.
- odżelazianie i odmanganianie - czyli usuwanie z wody nadmiaru żelaza i manganu, zasada działania podobna jak w przypadku zmiękczaczy.
- filtracja mechaniczna - usuwanie związków odbywa się za pomocą procesów fizycznych, a nie reakcji chemicznych jak w przypadku zmiękczania; mogą to być membrany, filtry sedymentacyjne, węglowe itp.
- odwrócona osmoza - najpopularniejsza i najdokładniejsza metoda filtracji mechanicznej, która opiera się na działaniu półprzepuszczalnej membrany, przez którą przedostają się tylko cząsteczki wody.
- filtracja węglem aktywnym - filtry węglowe usuwają z wody związki organiczne i służą przede wszystkim do poprawy koloru, zapachu i smaku wody.
- dezynfekcja światłem UV - w warunkach domowych jest to najrzadziej spotykana forma uzdatniania, która służy wyłącznie do usuwania drobnoustrojów za pomocą działania promieniowania UV.
Uzdatnianie wody - zalety
Kompleksowo uzdatniona woda przynosi wiele korzyści.
- Koniec z kamieniem! W czajniku i na armaturze nie zbiera się nieestetyczny kamień, a szkło jest lśniące nawet bez polerowania. Żywotność sprzętów zostaje wydłużona, a sprzątanie staje się łatwiejsze.
- Doskonały aromat potraw. Miękka, czysta woda posiada lepszy smak, zapach i kolor. Przygotowywane dania mają doskonały smak, a na kawie i herbacie nie pojawia się nieestetyczny osad.
- Oszczędności finansowe. Dzięki ochronie instalacji przed osadami, rachunki za ogrzewanie mogą spaść nawet o 20%.
- Perfekcyjne napoje. Szkło po umyciu w miękkiej wodzie błyszczy nawet bez polerowania, a kostki lodu są krystalicznie czyste.
- Oszczędności na środkach myjących. Brak kamienia na armaturze oraz konieczność zużywania mniejszej ilości detergentów ułatwiają sprzątanie, zmniejszając wydatki i zwiększając ilość wolnego czasu.
- Zdrowe włosy i skóra. Miękka woda nie podrażnia i pozwala na użycie mniejszej ilości kosmetyków. Wszystko to wpływa pozytywnie na kondycję skóry i włosów.
- Doskonały stan ulubionych ciuchów. Pranie w miękkiej wodzie jest dużo lepsze dla ubrań. Będą czyste i miękkie nawet bez płynu do płukania, a ich kolor będzie dłużej intensywny.
Najpopularniejsze uzdatniacze wody do domu
Zmiękczacze wody
Zmiękczacze wody należą do podstawowych urządzeń uzdatniających, cieszących się największą popularnością. Zmiękczacz to uzdatniacz, który jako jeden z nielicznych może być zamontowany na głównym ujęciu wody, za wodomierzem. Dzięki temu miękka woda dociera do każdego miejsca w domu - umywalki, wanny, prysznica, pralki, zmywarki itd. Przynosi to wiele korzyści - na kabinie prysznicowej nie pojawiają się zacieki, szklanki i sztućce są błyszczące nawet bez polerowania a ubrania po praniu są miękkie nawet bez użycia płynu do płukania. Miękka woda sprawia też, że podczas sprzątania zużywamy mniej środków myjących, a wszystkie instalacje wodne w naszym domu (również grzewcze) są wolne od kamienia i mogą pracować z pełną skutecznością. Za miękką wodę pod prysznicem podziękują nam też nasze włosy i cera.
Zasada działania zmiękczaczy jest relatywnie prosta. W ich wnętrzu znajduje się specjalne złoże z żywicy jonowymiennej. Kiedy przepływa przez nie woda dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której jony wapnia i magnezu (odpowiedzialne za twardość) zamieniane są na neutralne jony sodu. Woda po zmiękczaniu nie ma słonego smaku i nadaje się do picia, choć zalecana jest dodatkowa filtracja wody przed spożyciem.
Filtry z odwróconą osmozą
Odwrócona osmoza to najskuteczniejszy uzdatniacz wody, który opiera działanie na filtracji mechanicznej. Proces odwróconej osmozy wykorzystuje membranę osmotyczną, czyli cienki materiał o mikroskopijnych porach, przez które nie przepływa nic poza krystalicznie czystą wodą. Z tego względu większość filtrów osmotycznych do domowego użytku jest wyposażona we wkłady mineralizujące, które wzbogacają wodę w wapń, magnez i/lub inne cenne minerały, które wcześniej nie przedostały się przez membranę. Osmoza sprawdza się nie tylko w domu i mieszkaniu, ale również w hotelach, restauracjach i innych przedsiębiorstwach z sektora HoReCa. Dzięki tej technologii woda jest czysta, smaczna, miękka i zdrowa. Kieliszki nie wymagają polerowania, a herbata, kawa oraz wszelkie potrawy zyskują doskonały smak i głęboki aromat.
Filtry osmotyczne przeznaczone są do montowania bezpośrednio pod zlewem kuchennym. Większość dostępnych na rynku modeli posiada w zestawie kranik do czystej wody, jednak równie dobrze można zaopatrzyć się w baterię dwuobwodową.