-
Miraqua Yota dystrybutor wody z filtrem odwróconej osmozy
Dystrybutor wody z filtrem odwróconej osmozy Opus Miraqua Yota dostarcza wodę aż w 6 temperaturach i 2 objętościach. Niewątpliwą korzyścią jest brak konieczności podłączania urządzenia do sieci wodno-kanalizacyjnej - wystarczy go podłączyć do gniazdka elektrycznego. Dystrybutor Miraqua Yota zadba o stałe dostarczanie całej rodzinie przefiltrowanej, wzbogaconej w wodór i świeżej wody. Atutem urządzenia jest brak konieczności montowania dystrybutora do sieci wodno-kanalizacyjnej.
Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
-
Miraqua Alfa dystrybutor wody z filtrem odwróconej osmozy
Nowoczesny dystrybutor wody Miraqua Alfa marki Opus z filtrem odwróconej osmozy. Ogromnym atutem urządzenia jest brak konieczności podłączania go do instalacji wodnej. Jedyne co trzeba zrobić to podłączyć dystrybutor Alfa do prądu. Urządzenie posiada 6 wariantów temperatury wody, które są przedstawione w formie graficznej. Dystrybutor posiada również dotykowy i podświetlany panel sterowania.
Cena:- Ocena klientów:
- Dostępność:
Uzdatniacze wody > Miraqua
Woda i powietrze to dwie najważniejsze substancje, które stanowią podstawę ludzkiego funkcjonowania. Dzięki nim możemy żyć, a ich jakość ma olbrzymi wpływ na stan naszego organizmu. Aby cieszyć się zdrowiem musimy zadbać o to, żeby woda, którą pijemy, była czysta i bogata w minerały.
Ten życiodajny płyn krąży w przyrodzie między wszystkimi organizmami i jest obecny we wszystkich ekosystemach. Jest to możliwe m.in. dzięki temu, że stanowi doskonały rozpuszczalnik. Ta sama cecha stanowi też jednak wadę - do wody z łatwością przenikają również te substancje, które z naszego punktu widzenia nie są korzystne. Parametry wody, takie jak twardość, pH czy poziom zanieczyszczeń wpływają nie tylko na nasz organizm, ale też na stan sprzętów w gospodarstwie domowym.
Nadanie wodzie odpowiednich parametrów jest możliwe dzięki specjalnym urządzeniom, takim jak filtry czy zmiękczacze, które posiadają zbiorczą nazwę - uzdatniacze do wody.
Problemy z jakością wody w domu
Większość ludzi korzysta w domu z wody wodociągowej, która wcześniej została uzdatniona przez odpowiedni zakład. Niestety, zanim do nas dotrze może dojść do jej wtórnego zanieczyszczenia na skutek złego stanu instalacji. W wodzie mogą pojawić osady, rdza i inne substancje. Ponadto większa część Polski posiada wodę naturalnie twardą, a w niektórych miejscach mogą być też przekroczone normy manganu, amoniaku i azotanów. W wodzie miejskiej często wyczuwalny jest też chlor, który choć w tych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to wpływa negatywnie na właściwości organoleptyczne wody.
Woda o zbyt wysokiej twardości jest problematyczna na wiele sposobów - na armaturze i sprzętach mających kontakt z wodą pojawia się kamień, który skraca żywotność oraz zmniejsza wydajność sprzętów AGD i instalacji grzewczych. Ubrania po praniu są nieprzyjemne w dotyku, na herbacie i kawie pojawia się charakterystyczny osad, a skóra i włosy po kąpieli są wysuszone i podrażnione.
Fot.: instalacjebudowlane.pl
Jeszcze więcej trudności sprawia woda pobierana z przydomowej studni, ponieważ w przeciwieństwie do wody wodociągowej nie jest w żaden sposób kontrolowana. Może znajdować się w niej nie tylko ogromna ilość zanieczyszczeń oraz przekroczone normy żelaza i manganu, ale również niebezpieczne dla zdrowia bakterie i drobnoustroje. Picie nieoczyszczonej wody studziennej może skończyć się problemami żołądkowymi lub dużo gorszymi objawami.
W takich sytuacjach na ratunek przybywają uzdatniacze wody.
Uzdatnianie wody
Niezależnie od tego, czy korzystamy z wody w celach komunalnych, przemysłowych czy medycznych, musi ona posiadać odpowiednie parametry. Właściwości fizykochemiczne dostosowuje się poprzez uzdatnianie za pomocą odpowiednich filtrów.
Uzdatnianie wody – proces polegający na doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości wymaganego dla danego zastosowania.
Uzdatniacze do wody sprawia odpowiednią twardość, czystość i poziom związków mineralnych, co pozwala korzystać z niej w sposób bezpieczny i efektywny - w instalacjach nie zbiera się osad, armatura jest czysta, szkło błyszczące a skóra miękka i nawilżona.
Metody uzdatniania wody
Pod nazwą uzdatniania wody mieszczą się wszystkie działania, które prowadzą do poprawy jakości wody. Przeważnie stosowane jest zmiękczanie i filtracja.
Ten pierwszy proces polega wyłącznie na zmniejszeniu twardości wody, w celu pozbyciu się kamienia z instalacji i armatury. Ten drugi jest bardziej skomplikowany i ma na celu pozbycie z wody zanieczyszczeń, chloru, bakterii i nieprzyjemnego smaku. Najlepszą metodą filtracji jest system odwróconej osmozy, o którym poczytasz tutaj.
Najpopularniejsze uzdatniacze wody do domu korzystają z następujących procesów:
- zmiękczanie - polega na obniżaniu twardości wody za pomocą specjalnego złoża jonowymiennego, przez które przepływa woda.
- odżelazianie i odmanganianie - czyli usuwanie z wody nadmiaru żelaza i manganu, zasada działania podobna jak w przypadku zmiękczaczy.
- filtracja mechaniczna - usuwanie związków odbywa się za pomocą procesów fizycznych, a nie reakcji chemicznych jak w przypadku zmiękczania; mogą to być membrany, filtry sedymentacyjne, węglowe itp.
- odwrócona osmoza - najpopularniejsza i najdokładniejsza metoda filtracji mechanicznej, która opiera się na działaniu półprzepuszczalnej membrany, przez którą przedostają się tylko cząsteczki wody.
- filtracja węglem aktywnym - filtry węglowe usuwają z wody związki organiczne i służą przede wszystkim do poprawy koloru, zapachu i smaku wody.
- dezynfekcja światłem UV - w warunkach domowych jest to najrzadziej spotykana forma uzdatniania, która służy wyłącznie do usuwania drobnoustrojów za pomocą działania promieniowania UV.
Uzdatnianie wody - zalety
Kompleksowo uzdatniona woda przynosi wiele korzyści.
- Koniec z kamieniem! W czajniku i na armaturze nie zbiera się nieestetyczny kamień, a szkło jest lśniące nawet bez polerowania. Żywotność sprzętów zostaje wydłużona, a sprzątanie staje się łatwiejsze.
- Doskonały aromat potraw. Miękka, czysta woda posiada lepszy smak, zapach i kolor. Przygotowywane dania mają doskonały smak, a na kawie i herbacie nie pojawia się nieestetyczny osad.
- Oszczędności finansowe. Dzięki ochronie instalacji przed osadami, rachunki za ogrzewanie mogą spaść nawet o 20%.
- Perfekcyjne napoje. Szkło po umyciu w miękkiej wodzie błyszczy nawet bez polerowania, a kostki lodu są krystalicznie czyste.
- Oszczędności na środkach myjących. Brak kamienia na armaturze oraz konieczność zużywania mniejszej ilości detergentów ułatwiają sprzątanie, zmniejszając wydatki i zwiększając ilość wolnego czasu.
- Zdrowe włosy i skóra. Miękka woda nie podrażnia i pozwala na użycie mniejszej ilości kosmetyków. Wszystko to wpływa pozytywnie na kondycję skóry i włosów.
- Doskonały stan ulubionych ciuchów. Pranie w miękkiej wodzie jest dużo lepsze dla ubrań. Będą czyste i miękkie nawet bez płynu do płukania, a ich kolor będzie dłużej intensywny.
Najpopularniejsze uzdatniacze wody do domu
Zmiękczacze wody
Zmiękczacze wody należą do podstawowych urządzeń uzdatniających, cieszących się największą popularnością. Zmiękczacz to uzdatniacz, który jako jeden z nielicznych może być zamontowany na głównym ujęciu wody, za wodomierzem. Dzięki temu miękka woda dociera do każdego miejsca w domu - umywalki, wanny, prysznica, pralki, zmywarki itd. Przynosi to wiele korzyści - na kabinie prysznicowej nie pojawiają się zacieki, szklanki i sztućce są błyszczące nawet bez polerowania a ubrania po praniu są miękkie nawet bez użycia płynu do płukania. Miękka woda sprawia też, że podczas sprzątania zużywamy mniej środków myjących, a wszystkie instalacje wodne w naszym domu (również grzewcze) są wolne od kamienia i mogą pracować z pełną skutecznością. Za miękką wodę pod prysznicem podziękują nam też nasze włosy i cera.
Zasada działania zmiękczaczy jest relatywnie prosta. W ich wnętrzu znajduje się specjalne złoże z żywicy jonowymiennej. Kiedy przepływa przez nie woda dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której jony wapnia i magnezu (odpowiedzialne za twardość) zamieniane są na neutralne jony sodu. Woda po zmiękczaniu nie ma słonego smaku i nadaje się do picia, choć zalecana jest dodatkowa filtracja wody przed spożyciem.
Filtry z odwróconą osmozą
Odwrócona osmoza to najskuteczniejszy uzdatniacz wody, który opiera działanie na filtracji mechanicznej. Proces odwróconej osmozy wykorzystuje membranę osmotyczną, czyli cienki materiał o mikroskopijnych porach, przez które nie przepływa nic poza krystalicznie czystą wodą. Z tego względu większość filtrów osmotycznych do domowego użytku jest wyposażona we wkłady mineralizujące, które wzbogacają wodę w wapń, magnez i/lub inne cenne minerały, które wcześniej nie przedostały się przez membranę. Osmoza sprawdza się nie tylko w domu i mieszkaniu, ale również w hotelach, restauracjach i innych przedsiębiorstwach z sektora HoReCa. Dzięki tej technologii woda jest czysta, smaczna, miękka i zdrowa. Kieliszki nie wymagają polerowania, a herbata, kawa oraz wszelkie potrawy zyskują doskonały smak i głęboki aromat.
Filtry osmotyczne przeznaczone są do montowania bezpośrednio pod zlewem kuchennym. Większość dostępnych na rynku modeli posiada w zestawie kranik do czystej wody, jednak równie dobrze można zaopatrzyć się w baterię dwuobwodową.